SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDEB

<< 3785 >>

DEVAM: 52- KUR'AN-I KERİM'İ OKUMANIN SEVABI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا غُنْدَرٌ عَنْ شُعْبَةَ عَنْ حَبِيبِ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمنِ عَنْ حَفْصِ بْنِ عَاصِمٍ، عَنْ أَبِي سَعِيدِ بْنِ الْمُعَلَّي؛ قَالَ:  قَالَ لِي رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((أَلاَ أُعَلِّمُكَ أَعْظَمَ سُورَةٍ فِي القُرْآنِ قَبْلَ أَنْ أَخْرُجَ مِنَ الْمَسْجِدِ؟)) قَالَ، فَذَهَبَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم لِيَخْرُجَ. فَأَذْكَرْتُهُ  فَقَالَ ((الْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ. وَهِيَ السَّبْعُ الْمَثَانِي وَالْقُرْآنُ الْعَظِيمُ الَّذِي أُوتِيتُهُ)).

 

Ebû Saîd bin el-Muallâ (r.a.)'dem; Şöyle demiştir: Bir gün Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana hitaben: Bilmiş ol ki ben Mescid(-i Nebevi) den çıkmadan önce sana Kur'ân'daki (sevab yönünden) en büyük sureyi muhakkak öğreteceğim (yâni en büyük surenin hangi sûre olduğunu bildireceğim), buyurdu. Ebu Saîd bin el-Muallâ demiştir ki: Sonra Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (Mescid'den) çıkmak için gitti. Bunun üzerine ben O'na (sözünü) hatırlattım. O da buyurdu ki: «(O sure); الْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ  (yâni Fatiha’dır). O sure es-Sebu'l-Mesânî (adlı)dir ve bana verilen Kur'ân-ı Azîm'dir.»

 

 

AÇIKLAMA:      Bu hadisi Buhari, Ebü Davüd ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Hadis Fatiha suresinin en büyük süre olduğuna delalet eder. Büyüklükten maksad sevab bakımından olan büyüklüktür.

 

Es-Sebu'l-Mesani de Fatiha süresinin bir ismidir. Hadis buna da delalet eder. Es-Seb' yedi demektir. Mesani de mesna'nın çoğuludur. Mesna, ikişer ve çift manasına geldiği gibi bu kelimenin Sena kökünden veya istisna masdanndan alınması da muhtemeldir. Bu ihtimallere göre Fatiha süresine Seb-i Mesani denmesinin sebebi de değişik şekillerde yorumlanmıştır: Fatiha süresi namazın her rek'atinde tekrarlandığı için çift ve ikişer manasına gelen Mesani denilmiştir. Keza Fatiha'da Allah'a hamd ve sena edildiği için bu ismi almıştır. Fatiha süresi Hz. Muhammed (s.a.v.)'in ümmetine mahsus ve müstesna olmak üzere ihsan buyurulmuş ve bu nedenle anılan isim verilmiştir.

 

Bu hadisten çıkan diğer bir hüküm de Fatiha süresine Kur'an denilebilme hükmüdür. Yani Kur'an-ı Kerim'in; belirli bir bölümüne, bir süresine veya bir ayetine de Kur'an denilebilir.

 

Keza Fatiha süresine; 'Elhamdu lillahi Rabbil alemin' suresi isminin verildiği de hadisten anlaşılıyor.

Fatiha süresinin yedi ayetten ibaret olduğu husüsunda İCma bulunduğunu bundan önceki hadisin izahı bölümünde belirtmiştim. Bu hadis de bunu gösterir.

 

Hanefi alimlere göre Besmele Fatiha'dan bir ayet değildir ve yedinci ayet ''Ğayril mağdubi aleyhim''den sonuna kadar olan parçadır. Şafiiler'e göre ise Fatiha süresinin birinci ayeti besmele'dir. Yedinci ayet ise ''Siratellezine''den sürenin sonuna kadar olan parçadır.

Gerek Fatiha süresine verilen isimler, gerekse sürenin geniş mana ve açıklaması hakkında geniş bilgi almak isteyenler tefsir kitabIanna müracaat edebilirler.

 

BU HADİS’İN EBU DAVUD RİVAYETİ VE İZAH İÇİN BURAYA TIKLAYIN